De kat krabt de krullen van de trap, een tongbreker zonder enige betekenis. Of zit er een kern van waarheid in? Menig kattenbezitter ziet dat hun geliefde huistijger daadwerkelijk de krullen van de trap afkrabt. Maar waarom doen ze dit toch?

Afzetten van geuren

De trap is een doorgang waar veel gebruik van wordt gemaakt. Er hangen dan ook allerlei luchtjes, van mens en dier, die van deze doorgang gebruik maken. Dit is voor de kat een belangrijke plek om zijn eigen geur achter te kunnen laten. Katten hebben o.a. geurklieren in hun pootkussentjes waarmee ze een signaal kunnen afzetten. Deze klieren scheiden feromonen af. Dit in combinatie met zweet maakt een unieke geurcombinatie. Door middel van het krabben aan een voorwerp, bijvoorbeeld aan een krabpaal maar dus ook aan de trap, laten ze hun eigen geur achter. Daarnaast gebruiken ze het krabben natuurlijk ook om hun nagels te onderhouden en de spieren te rekken.

Locatie is belangrijk

De locatie van een krabpaal is belangrijk of de kat deze wel wil gebruiken en of het wel een vervanging is voor onze meubels. Vaak adviseer ik dan ook om bij doorgangen de kat de beschikking te geven om te kunnen en mogen krabben. Bijvoorbeeld door een krabplank naast de deurpost te plaatsen. Het krabben aan de trap laat, in ieder geval voor dit stukje van het huis, een voorkeur voor een horizontale krabgelegenheid zien. Een krabplank in de directe nabijheid van de trap zal dan ook niet veel helpen. Veel beter is dan ook om te kiezen voor een horizontale krabmeubel en deze naast de trap te plaatsen. Er zijn tegenwoordig legio mogelijkheden. Vaak van karton die gelijk nog een leuke ligplaats zijn.

Krabplank van karton

Op deze manier mag de kat zijn geur af zetten en uw trap blijft veilig voor kattennagels.